Siivoan joulukoristeita laatikoihin. Yksi, joulukuusen latvaan tarkotiettu joulutähti, sai uuden ilmeen jouduttuaan jalan alle. Vahingossa joo. Mut ei se ollu tää pointti. Pointti oli se, että se tähti on Hemtex-paskaa. Taino, ei sekään oikeastaan ollut se pointti. Vaan se, että miten jonkun ajatukset ja mielipiteet voi vaikuttaa ihmiseen niin vahvasti? Miten melkein kaikki mitä toinen sanoo, saa ajattelemaan, että joo-o, noinhan se kyllä on, mutta en mää oo uskaltanut sitä ennen myöntää, ku se ei oo yleinen mielipide? Joo-o, kyllä ketjuliikkeistä ostettu sarjatuotettu jokakodissa oleva sisustusroina on vähän kurjaa. Miten joku yks voi ajatella niin niin, miten mäkin ajattelisin, jos vaan uskaltaisin kuunnella itteäni, enkä yleistä / äidin/ kenenlie mielipidettä?

Ihan eri kysymys sitten taas on, että miksi en uskalla. Miksi mun tarttee lukea jonkun ihkusta blokista hehkutusta UFFin tarjouspäivistä, ennenkuin uskallan rehellisesti myöntää, että mäkin rakastan niitä. Miksi tarvitaan joku maailman ihanin mies, jotta mä uskallan ainakin harkita kitaransoiton aloittamista. Uskallan alkaa tehdä jotain enemmän ympäristön eteen. Uskallan oikeasti alkaa pitämään itsestäni.

En tiedä. Kai me kaikki tarvitaan hyväksyntää muilta, ennekuin meiän itsetunto voi rakentua kunnolliseksi. Tarvitaan peilausta. Tarvitaan ihmisiä, jotka ymmärtää, ja osaa aina sanoa oikeat asiat. Joillakin itsetunto ja -rakkaus  ja -rehellisyys kehittyy loistavaksi jo lapsuus- ja teinivuosina. Hyvä heille. Loistavinta heille. Mutta sitten on jotain meitä, jota vasta 25-vuotiaana alkavat pikkuhiljaa miettiä, että mitä MINÄ oikeasti haluan. Sen sijaan että miettisivät, mitä nyt pitäisi tehdä. Meikälaisten itsetuntu- ja tuntemus saattaa sitten 26-vuotiaana olla teini-ikäisen tasolla.

Mutta hienoa on, että kyllä siihen voi luottaa, että joku päivä sitä pystyy melko hyvin luottamaan itseensä. Pystyy luottamaan tunteisiinsa ja ajatuksiinsa, vaikkei kukaan muu olisi vielä samanlaisia ilmaissutkaan. Ettei mieli muutu joka viides minuuttia, joka seurassa, joka säässä. Hienointa.